20 jaar Epidauros

In oktober 1976 stond Fons Raeymaekers aan de wieg van zijn geesteskind, Epidauros. Bert Annemans, toen leerling van 5LG, zou de naam van de boreling gesuggereerd hebben. Voor wie Bert kent, is dit een heel aanvaardbare hypothese.

Onder leiding van Fons voerden Bert en andere leerlingen van het college en Sint-Ludgardis Merksem in 1977 Pantagleize van Michel de Ghelderode op. De zaal ‘Forum’ in Schoten beleefde een historische gebeurtenis!

In 20 jaar werden 16 producties gerealiseerd. Soms was Epidauros een zorgenkind en liet het zich niet tot ‘spelen’ bewegen. Het onderstaand overzicht van het repertoire toont de verscheidenheid van genres.

jaarstukauteurregie
1977PantagleizeMichel de GhelderodeFons Raeymaekers
1978Het spook van CantervilleOscar WildeFons Raeymaekers
1979Het belang van ErnstOscar WildeFons Raeymaekers
1980Eén vloog over het koekoeksnestKen KeseyLuc Pay
1981Oorlog bij de koffieBoris VianMarc Depreter
1982De BeerAnton TsjechovKoen De Feyter
EscuriaalMichel de GhelderodeFons Raeymaekers
One-man-showPatrick GeisPatrick Geis
1983Een raar koppelNeil SimonFons Raeymaekers
1984Workshop: De Liefde(diversen)Koen De Feyter
1986Workshop: Het Park(diversen)Koen De Feyter
1988MaanziekKoen De FeyterKoen De Feyter,
Bert Annemans,
Walter Laureys
1990De stoel van StanislawskiGuido van MeirKoen De Feyter
1991PygmalionGeorge Bernard ShawKoen De Feyter
1993Voorwaarts kameradenGeorge OrwellArmand Vijgen
1994Romeo en JuliaWilliam ShakespeareKoen De Feyter
1995De kale zangeresEugène IonescoKoen De Feyter
1996Onbewoonbaar verklaardTennessee WilliamsLuc De Clercq
SneeuwKoen De FeyterArmand Vijgen

Bij het overlopen van titels en namen gaat je Epidauroshart sneller slaan en komen onuitwisbare herinneringen naar boven.

Om het twintigjarig bestaan te vieren werd samen met de Tekenacademie Sint-Michiel (35 jaar) en de Gemeentelijke Academie voor Woord en Muziek (60 jaar) een ambitieus jubileumprogramma op touw gezet. Naar een idee van Koen De Feyter werden vijf fragmenten uit vroeger oeuvre gekozen. Op zaterdag 13 en zondag 14 september 1997 werden deze tussen 13.30u en 17u op verschillende locaties in het college (en het bos) opgevoerd.

Op het programma stonden: Het belang van Ernst, Eén vloog over het koekoeksnest, Een praatje in het park (Alan Ayckbourn, uit Workshop 1986), De kale zangeres, en drie versies van Hartstuk (Heiner Müller, uit Workshop 1984). Afsluiter was een fragment uit De spotter van Sevilla van Tirso de Molina (Spaans klassiek auteur, 1584–1648) in het auditorium, geregisseerd door Fons Van den Maegdenbergh. Het werden — in samenwerking met de andere jubilarissen, drukke maar onvergetelijke dagen. Epidauros mocht trots zijn op — en kreeg lof voor — het geleverde werk, het resultaat van een maandenlange artistieke en logistieke voorbereiding, van enthousiaste samenwerking van velen.

Terugblikkend op 20 jaar Epidauros schreef Fons Raeymaekers in zijn voorwoord van het jubileumprogramma: “En uw dienaar, die 20 jaar geleden ook nog niet wist waar het allemaal naar toe zou gaan, zag dat het goed was.” Epidauros weet wel dat het nooit zou geworden zijn wat het was en wat het is zonder zijn ‘président-fondateur’, jarenlang inspirator en animator van het gezelschap. Zolang Epidauros bestaat, zal het aan hem schatplichtig blijven.

Even zakelijk: verwacht geen Epidauros-artikel in de volgende Schakel, want de (nauwelijks) volwassen jubilaris — nukkig en eigenzinnig als steeds — neemt wat rust.

Tot in het voorjaar van 1999. Wait and see.

Dionysos, sta ons bij.

Armand Vijgen
(uit: Schakel, jrg. 49, 1997, pp. 146–147)

HTML5+CSS :: ✔ IPv6 :: ✔ DNSSEC